All info du behöver om Botox


Tänk att vi har en blogg, helt och hållet tillägnat allas vårat favorit toxin; Botox! Så vad är egentligen Botox och hur fungerar det? I detta inlägg skall vi reda ut några av det vanligaste frågor ni kunder ställer till oss injektionsbehandlare.

Information om botox

Botox är ett varumärke

Just ”Botox” är ett varumärke. Den verksamma substansen i Botox heter botulinumtoxin typ A. Precis som varumärken Alvedon och Panodil med den verksamma substansen paracetamol finns det olika läkemedel med den verksamma substansen botulinumtoxin typ A. Mest känt är dock Botox vilket också är det namn som används universellt vid toxinbehandlingar. Husets vin hos oss på MyBeauty Clinic är ett botulinumtoxin typ A som heter Azzalure. Vidare i texten kommer vi referera till ”Botox” som botulinumtoxin eller toxin.

Hur fungerar botulinumtoxin? Vad händer i kroppen?

Toxinet verkar genom att hämma frisättning av en signalsubstans i kroppen som gör det möjligt för nerven att kopplas till muskeln. Detta leder till att muskeln inte kan kontrahera (spänna sig) och håller sig avslappnad. Vid svettbehandlingar hämmas frisättningen av signalsubstansen (samma signalsubstans som vid muskelavslappning) som aktiverar våra svettkörtlar.

Varför kallas botulinumtoxin för ett nervgift? Är det dödligt?

Denna fråga är bland de vanligaste inför en toxinbehandling. Botulinumtoxin är ett högst potent läkemedel producerat av levande organismer och som svar på frågan; ja, vid höga doser är det dödligt. Toxinet utvinns från en bakterie som heter Clostridium botulinum och denna bakterie kan generera ett sjukdomstillstånd som heter Botulism. Botulism är ett tillstånd av bl.a. muskelsvaghet, i värsta fall förlamning. Vid en injektionsbehandling med botulinumtoxin kommer vi dock aldrig upp i dessa höga doser utan vi använder endast mikrodoser.

Vad används botulinumtoxin till?

Toxinet används både i medicinska syften och i estetiska syften. Inom medicin används det för att behandla migrän, överdrivna svettningar, tandgnissel, muskelspasmer och vid överaktiv blåsa. Inom skönhetsbranschen används botulinumtoxin främst som anti- rynkbehandling. Rynkor uppkommer på grund av att huden upprepade gånger viker sig till följd av underliggande starka muskler som kontraherar. Detta trauma i huden genererar en förlust av bindväv vilken i sin tur blir permanenta rynkor. Hjälper vi muskeln att slappna av, med hjälp av botulinumtoxin, kommer dessa rynkor aldrig att uppstå. Du kommer aldrig få en rynka du aldrig haft, som våran egen doktor Filip alltid säger!

Har du redan fått en permanent rynka som även finns i huden när du är avslappnad kan botulinumtoxin hjälpa att släta ut rynkan till viss del, dock krävs det andra behandlingar som dermapen eller plasmapen för att minska rynkan.

Hur länge håller en behandling med botulinumtoxin?

Effekten av toxinbehandlingen varierar i hållbarhet från person till person. Minst 3 månader måste gå mellan varje toxinbehandling även om du får tillbaka motoriken tidigare.

Motoriken i musklerna kommer tillbaka successivt och är alltså inget som sker över en natt. Att du måste vänta minst 3 månader mellan varje behandling är på grund av risk att du bildar antikroppar, att du blir ”immun” mot toxinet och detta vill vi inte! Vanligast är att kunder kommer in var 4e månader för behandling.

Hoppas ni haft en trevlig lässtund och fått svar på era frågor!

Är du nyfiken och vill veta mer om våra toxinbehandlingar är du välkommen att boka en konsultation hos oss!

4 Nov 2019

Boka botoxbehandling eller konsultation