Botox – risker, biverkningar av toxinbehandling


Välkommen tillbaka till botoxbloggen! Dagens inlägg kommer att handla om toxinets vanligaste biverkningar samt att vi ska försöka sätta stop för en del missuppfattningar.

Botox risker och biverkningar

Vanligaste frågan kring Botox

En av de vanligaste frågorna vi får kring en toxinbehandling är om det är farligt och svaret på den frågan är: Nej (förutsatt att du inte är allergisk). Botox används främst i medicinskt syfte, då för att behandla migrän, överdriven svettning eller muskelspasmer m.m. och har varit ett väl beprövat läkemedel i årtionden. Inom estetiken används toxin främst som antirynkbehandling eller för att korrigera asymmetri. Då injiceras mikrodoser av toxinet i antingen muskler eller strax under huden.

Vad är vanliga biverkningar efter en toxinbehandling?

Vanligt efter en behandling är lokal rodnad och svullnad precis vid insticksstället. Det kan se ut som ett litet myggbett men försvinner helt inom 15 - 30 minuter.

Ibland kan mindre blåmärken uppkomma, dessa försvinner inom 1 vecka.

Ovanstående biverkningar kommer från själva injektionsbehandlingen och har med punktionen av huden att göra och inte läkemedlet i sig.

Läkemedlet tar några dagar på sig innan det verkar. Du kommer se resultat cirka 3 dagar efter behandlingstillfället och därefter kommer det förstärkas successivt tills det uppnått full effekt. Full effekt uppnås 14 dagar efter behandlingstillfället. Under dessa 14 dagar då toxinet skall ”ställa in sig” kan det bete sig annorlunda för vissa. Du kan ha en dag då det ser ojämnt ut, en dag med huvudvärk eller kanske tyngd- eller tryckkänsla över pannan om du behandlat pannan. Detta uppkommer vanligtvis någon dag under dessa 14 dagar och försvinner helt så fort toxinet uppnått full effekt.

Biverkningar drabbar absolut inte alla men skulle de drabba dig kan du lugna dig med att det kommer släppa!

Vad ökar risken för biverkningar?

Detta är högst individuellt. Skulle någon av våra kunder drabbas av biverkningar som sträcker sig utöver de initiala 2 veckorna kan vi tänka på att sänka dosen till nästa behandling eller alternativt byta varumärke av toxin.

Det var allt för idag! Har du frågor om botox eller antirynkbehandlingar? Välkommen att boka in en konsultationstid hos någon av våra injektionsbehandlare.

28 Apr 2020

Boka botoxbehandling eller konsultation